Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Wit hoefblad
Petasites albus

Goed te herkennen aan
de ronde tot kegelvormige trossen met witte tot geelwitte bloemhoofdjes én de schutbladen die korter zijn dan de bloeiwijze én de vroege bloeiperiode.Bloeiperiode februari en maart.
Aangeplant in parkbossen, soms lang standhoudend.
Bijgoed van de stinsenflora.
Hoogte 5 tot 30 cm.
Doorsnede van een hoofdje in de bloeiwijze 2,5 cm.
Geurend.De bol- tot kegelvormige bloeiwijze is opgebouwd uit een aantal bloemhoofdjes.Door de kruipende wortelstok breidt wit hoefblad zich uit en groeit ze in groepen. Links tussen wit hoefblad zie je bladeren van Italiaanse aronskelk.De bloemhoofdjes bestaan uitsluitend uit buisbloemen.Wit hoefblad is een naaktbloeier; de wortelstandige bladeren verschijnen aan het einde van de bloeiperiode. Ze kunnen wel tot een doorsnede van 30 cm uitgroeien.


Vergelijkbare soorten
In Nederland komen 4 soorten hoefblad voor, die alle vier goed uit elkaar te houden zijn, zeker als je ze gezien hebt.
Klein hoefblad is laag en heeft gele bloemen. Groot hoefblad heeft een kegelvormige, bleekroze bloeiwijze. Wit en Japans hoefblad lijken het meest op elkaar. Ze zijn het makkelijkst van elkaar te onderscheiden aan de hand van de schutbladen aan de bloeistengel; bij Japans hoefblad zijn die bladen duidelijk langer dan de bloeiwijze, bij wit hoefblad zijn ze korter.

Bewerkte botanische illustratie van
wit hoefblad (Petasites albus).
Het origineel is staat in de English Botany, or Coloured Figures of British Plants, ed. 3 [B] [J.E. Sowerby et al], vol. 5: t. 782 (1866).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !