Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Watermuur
Myosoton aquaticum

Goed te herkennen aan
5 bijna geheel gespleten witte kroonbladen (lijken er 10) én 5 stijlen (andere muursoorten hebben 3 stijlen) én slappe stengels, bovenaan kleverig door klierharen én haar vochtige standplaats.Bloeiperiode vanaf juni t/m augustus (oktober).
Algemeen tot zeer zeldzaam.
Hoogte 30 tot 120 cm.
Doorsnede van de bloem 15 mm.Watermuur groeit op natte tot vrij vochtige plaatsen aan waterkanten, in lichte loofbossen en langs heggen.De bloemen hebben 5 bijna geheel gespleten kroonbladen, die duidelijk langer zijn dan de kelkbladen.De bloemen zijn ongeveer 1,5 cm groot en lijken op de bloemen van vogelmuur.De stengelbladeren, kelkbladeren en de bovenste delen van de stengels zijn behaard met klierharen.De bloemen hebben 10 meeldraden en 5 stijlen.De stengels zijn slap; ze liggen of steunen op andere planten.

Vergelijkbare soorten

Hoornbloem- en muursoorten behoren tot de anjerfamilie en lijken erg op elkaar. Het kenmerk, waarmee je zeker weet of je met een hoornbloem of met een muur te maken hebt, is het aantal stijlen : bloemen van de hoornbloemsoorten hebben 5 stijlen, bloemen van de muursoorten hebben 3 stijlen. Uiteraard is er een uitzondering op deze regel, namelijk watermuur; die heeft 5 stijlen.

Bewerkte botanische illustratie van
watermuur (Myosoton aquaticum).
Het origineel is van J. Sturm, E.H.L. Krause en K.G. Lutz; Flora von Deutschland in Abbildungen nach der Natur, Zweite auflage, vol. 5: t. 9 (1901).
Delen kan via je browser. Dank daarvoor !