Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Vertakte leeuwentand
Leontodon autumnalis

Goed te herkennen aan
de paardenbloem-achtige bloemhoofdjes, waarvan de buitenste lintbloemen aan de onderkant een brede rode streep hebben én
de smalle eindslip van de bladeren én
de vertakte, bladerloze bloeistengels, die onder het hoofdje geleidelijk versmallen.Bloeiperiode vanaf juli t/m oktober.
Zeer algemeen.
Hoogte 7 tot 45 cm.
Doorsnede van de bloem 2 tot 3,5 cm.De bloeiwijze is een losse pluim.De bladeren zijn kaal tot weinig behaard en bochtig getand tot veervormig gedeeld met lange smalle eindslip; de overige slippen zijn eveneens smal en staan ver uit elkaar.De buitenste lintbloemen hebben aan de onderkant een rode streep. Onder het hoofdje is de stengel iets verdikt.Vertakte leeuwentand (Leontodon autumnalis) met vrouwtje argusvlinder (Lasiommata megera).Vertakte leeuwentand groeit op open plaatsen op vochtige, voedselrijke, soms brakke grond in graslanden en bermen.


Vergelijkbare soorten

Vertakte leeuwentand lijkt veel op gewoon biggenkruid. Het duidelijkste verschil is de bladtop; bij gewoon biggenkruid is de top breed driehoekig, bij vertakte leeuwentand smal langwerpig. Daarnaast verschilt de kleur van de onderkant van de buitenste lintbloemen; bij gewoon biggenkruid zijn ze blauwachtig grijs, bij vertakte leeuwentand rood. Ruige en kleine leeuwentand hebben allebei knikkende knoppen en een onvertakte stengel.

Bewerkte botanische illustratie van
vertakte leeuwentand (Leontodon autumnalis).
Het origineel is van A.G. Dietrich; Flora regni borussici, vol. 9: t. 612 (1841).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !