Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Roze winterpostelein
Claytonia sibirica

Goed te herkennen aan
de mooi geaderde, helder roze bloemen én de twee tegenoverstaande, niet vergroeide, bladeren onder de bloemen.Bloeiperiode vanaf mei t/m augustus.
Vrij algemeen.
Hoogte 10 tot 40 cm
Doorsnede van de bloem 8 tot 10 mm.Roze winterpostelein groeit op plaatsen waar veel andere planten zich niet thuis voelen, zoals hier in een geknotte wilg.De bloemen hebben 5 meeldraden en 1 stijl.De twee bladeren onder de bloeiwijze zijn niet vergroeid, zoals bij (witte) winterpostelein.De 5 kroonbladen zijn iets ingesneden. Bij de vruchtjes kun je goed zien dat elke bloem maar 2 kelkbladen heeft.Halverwege de 20ste eeuw is roze winterpostelein als sierplant in Nederland ingevoerd en daarna is ze via tuinafval verwilderd. Nu volledig ingeburgerd.


Vergelijkbare soorten is winterpostelein.
Winterpostelein heeft witte bloemen, die veel kleiner zijn dan die van roze winterpostelein. Daarnaast zijn de 2 bladeren onder de bloeiwijze bij winterpostelein vergroeid tot een schoteltje; bij roze winterpostelein zijn ze niet vergroeid.

Bewerkte botanische illustratie van
roze winterpostelein (Claytonia sibirica).
Het origineel is van J. Curtis; Curtis's Botanical Magazine, vol. 48: t. 2243 (1821).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !