Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Robertskruid
Geranium robertianum

Goed te herkennen aan
de drie witte strepen op de rond getopte kroonbladen én het donkergeel tot oranje stuifmeel én de onaangename geur bij wrijving.Bloeiperiode vanaf mei tot in de herfst.
Zeer algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 10 tot 60 cm.
Doorsnede van de bloem 12 tot 15 mm.Robertskruid wordt 10 tot 60 cm hoog.De bloemen staan meestal met 2 bij elkaar.Robertskruid is een een- of tweejarige plant, die weinig licht nodig heeft en daarom te vinden is op schaduwrijke plaatsen met vochtige, voedselrijke grond, ook op stenige plaatsen.De bloemen hebben 5 helder roze kroonbladen met ronde top. Het stuifmeel is donkergeel tot oranje.De kelkbladen zijn lancetvormig, behaard en genaald.Het vrij tere blad is samengesteld en bestaat meestal uit 3 dubbel geveerde deelblaadjes, waarvan het bovenste een gevleugelde steel heeft. De andere twee zijn vrijwel zittend.Heel zelden heeft robertskruid witte bloemen.


Vergelijkbare soorten
Er zijn 8 ooievaarsbek-soorten met bloemen tot 1 cm, waarvan er twee ingesneden bladeren hebben die niet rond zijn in omtrek. Dat zijn robertkruid en klein robertskruid. Robertskruid heeft donkergeel tot oranje stuifmeel, klein robertskruid heef geel stuifmeel. De laatste is een stadplant en is daar zeldzaam.


Bewerkte botanische illustratie van
robertskruid (Geranium robertianum).
Het origineel is van J.E. Sowerby et al.; English Botany, or Coloured Figures of British Plants, ed. 3 [B], vol. 2: t. 305 (1864).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !