Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Poelruit
Thalictrum flavum

Goed te herkennen aan
de op lange, onvertakte stengels staande lichtgele, geurende pluimen van dicht op elkaar staande bloemen met lange meeldraden.Bloeiperiode juni en juli.
Algemeen of zeer zeldzaam.
Hoogte 45 tot 90 cm.Poelruit groeit op natte, voedselrijke grond aan waterkanten, langs rivieren, in drassige graslanden, in grienden en moerassen.De bloeiwijze van poelruit is een pluim.De bladeren zijn 2- tot 3-voudig oneven geveerd. De deelblaadjes zijn handvormig.De meeldraden steken ver buiten de bloem.De 4 bloemdekbladen vallen vrij snel af.


Vergelijkbare soorten
Op afstand lijkt de bloeiwijze van moerasspirea op die van poelruit; de pluimen van moerasspirea zijn echter witter en zien er wolliger uit. De bladeren van moerasspirea zijn afgebroken oneven geveerd met langwerpige, onregelmatig gezaagde deelblaadjes. Het bovenste blad is meestal 3- tot 5-lobbig. De bladeren van poelruit zijn oneven 2- tot 3-voudig geveerd met handvormige deelblaadjes.

Bewerkte botanische illustratie van
poelruit (Thalictrum flavum).
Het origineel is van O.W. Thomé; Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, Tafeln, vol. 2: t. 233 (1885).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !