Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Knoopkruid
Centaurea jacea

Goed te herkennen aan
de helder roze bloemenhoofdjes, die met buitenste, vergrote randbloemen lijken op korenbloemen, zonder de vergrote randbloemen op distelbloemen én de ongedeelde stengelbladeren tot vlak onder het bloemhoofdje.Bloeiperiode vanaf juni tot in de herfst.
Algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 0,1 tot 1,20 meter.
Doorsnede van de bloem 2 tot 6 cm.Knoopkruid groeit op droge tot vrij vochtige, matig voedselrijke grazige grond.De buitenste steriele bloemen van het hoofdje zijn 5-spletig en smal trechtervormig. Vaak ontbreken ze.De omwindselblaadjes hebben een donkerbruin of zwart aanhangsel met een gave tot franje-achtige rand.De stengelblaadjes zitten tot vlak onder het hoofdje.


Vergelijkbare soorten
Zonder de vergrote stralende buitenste bloemen heeft bloemhoofdje wat weg van distelbloemen, maar de plant is makkelijk van distels te onderscheiden vanwege het ontbreken van de voor distels kenmerkende prikkende bladeren en/of stengels.

Grote centaurie heeft grotere bloemen, gedeelde stengelbladeren (ook de bovenste) en geen stengelbladeren tot vlak onder de bloem.

Bewerkte botanische illustratie van
knoopkruid (Centaurea jacea).
Het origineel is van A. Masclef; Atlas des plantes de France, vol. 2: t. 164 (1890).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !