Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Grote egelskop
Sparganium erectum

Goed te herkennen aan
de bolvormige vrouwelijke of mannelijke hoofdjes aan een vertakte bloeistengel én
de stekelige bollen van spitse vruchten én
de lange, smalle, rechtopstaande, gekielde bladeren én
de groeiplaats ... in en aan ondiep zoet water.Bloeiperiode vanaf juni t/m september.
Zeer algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 30 tot 100 (180) cm.
Doorsnede van de bloemhoofdje 1 tot 1,5 cm.Grote egelskop wordt 0,5 tot 1 meter hoog, soms hoger tot 1,80 meter. Ze groeit aan en in zoet, voedselrijk, niet te diep, stilstaand of langzaam stromend water.Elke mannelijke bloem heeft 1 - 3 lange meeldraden.De vrouwelijke bloemen hebben een lange, draadvormige, vuilwitte stijl en stempel (soms twee) en groen bruinachtige bloemdekblaadjes.Rijpe vruchtjes van grote egelskop zijn iets hoger dan breed. De stengel is driekantig.De bloeistengel is zigzag gebogen.


Vergelijkbare soorten
Een ondersoort van grote egelskop is blonde egelskop (Sparganium erectum subsp. neglectum), enkel van elkaar te onderscheiden door de vorm van de vruchtjes : rijpe vruchtjes van blonde egelskop zijn 2x zo hoog als breed. Rijpe vruchtjes van grote egelskop is iets hoger dan breed.

Van alle egelskopsoorten (grote, kleine, kleinste en drijvende) heeft grote egelskop als enige een vertakte bloeistengel.

Bewerkte botanische illustratie van
grote egelskop (Sparganium erectum).
Het origineel is van A. Masclef; Atlas des plantes de France, vol. 3: t. 353 ().Delen kan via je browser. Dank daarvoor !