Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Groot kaasjeskruid
Malva sylvestris

Goed te herkennen aan
de grote (2,5 tot 4 cm) paarse, lila, roze of roodpaarse bloemen met donkere strepen op de kroonbladen en die met 3 tot 5 bij elkaar in de bladoksels staan.


Bloeiperiode vanaf juni tot in de herfst.
Algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 30 tot 120 cm.
Doorsnede van de bloem 2,5 tot 4 cm.
De bloemen zijn heel gevarieerd van kleur; van diep roodpaars tot zacht lila of roze.Groot kaasjeskruid groeit op vochtige, voedselrijke, vaak omgewerkte grond aan dijken en in bermen.De kroonbladen zijn in de lengte donker gestreept en hebben een diep uitgerand top.De bladeren zijn in omtrek rond tot niervormig en tot ongeveer 1/3 ingesneden. Bij de aanhechting aan de bladsteel zit vaak een roodpaarse vlek.De stengel is afgerond kantig. De hele plant is afstaand behaard.De bloemen hebben 5 kroonbladen, 5 vergroeide kelkbladen en 3 bijkelkbladen.


Vergelijkbare soorten

In NL zijn vier soorten kaasjeskruid :
- met niet alleenstaande bloemen : groot kaasjeskruid en klein kaasjeskruid; verschil zit uiteraard onder andere in de grootte van de bloemen.

- met onderste alleenstaande bloemen : muskuskaasjeskruid en vijfdelig kaasjekruid. Het belangrijkste verschil tussen die twee zijn de bijkelkblaadjes; van muskuskaasjeskruid zijn heel smal, die van vijfdelig kaasjeskruid veel breder.

Bewerkte botanische illustratie van
groot kaasjeskruid (Malva sylvestris).
Het origineel is van F.E. Köhler; Medizinal Pflanzen, vol. 1: t. 59 (1887).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !