Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Groot hoefblad
Petasites hybridus

Goed te herkennen aan
de stevige, bleekroze bloeiwijzen én na de bloei aan de enorme bladeren.


Bloeiperiode maart en april.
Plaatselijk algemeen.
Hoogte bloeistengel 20 tot 60 cm.
Hoogte bladeren tot 150 cm.
Doorsnede mannelijk hoofdje 7 tot 12 mm.
Doorsnede vrouwelijk hoofdje 3 tot 6 mm.Groot hoefblad is tweehuizig : een plant heeft of alleen hoofdjes met mannelijke bloemen of met alleen vrouwelijke bloemen. Op bovenstaande foto zie je een plant met mannelijke bloemhoofdjes. Op de foto hieronder en op de laatste twee foto's staan planten met vrouwelijke bloemhoofdjes.De wortelbladeren verschijnen na de bloeiwijzen en ontwikkelen zich na de bloei pas tot hun volle omvang. Ze hebben een hartvormige bladschijf en kunnen tot 90 cm breed en 150 cm hoog worden.Bloemhoofdjes met mannelijke bloemen.De lossere bloeiwijzen van de vrouwelijke plant verlengen zich sterk na de bloei.Na de bloei groeien de bladeren uit tot hun volle omvang en kunnen een enorm bladerdak vormen, waaronder andere planten zich nauwelijks kunnen handhaven.


Vergelijkbare soorten
In Nederland komen 4 soorten hoefblad voor, die alle vier goed uit elkaar te houden zijn, zeker als je ze gezien hebt.
Klein hoefblad is laag en heeft gele bloemen. Groot hoefblad heeft een kegelvormige, bleekroze bloeiwijze. Wit hoefblad en Japans hoefblad lijken het meest op elkaar. Ze zijn het makkelijkst van elkaar te onderscheiden aan de hand van de schutbladen aan de bloeistengel; bij Japans hoefblad zijn die bladen duidelijk langer dan de bloeiwijze, bij wit hoefblad zijn ze korter.

Bewerkte botanische illustratie van
groot hoefblad (Petasites hybridus).
Het origineel is van C.A.M. Lindman; Bilder ur Nordens Flora, vol. 1: t. 24 (1922-1926).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !