Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Gewone ereprijs
Veronica chamaedrys

Goed te herkennen aan
de 4-tallige hemelsblauwe ereprijs-bloemen in trossen én de stengels met beharing in 2 rijen.Bloeiperiode vanaf april t/m juni.
Zeer algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 10 tot 40 cm.
Doorsnede van de bloem 8 tot 14 mm.Gewone ereprijs groeit op vochtige, voedselrijke grond in graslanden, bermen en in lichte loofbossen.Een tros wordt gevormd door 10 tot 20 bloemen.Het onderste kroonblad is smaller dan de andere drie. Bij veel regenval en/of harde wind sluiten de bloemen zich en gaan ze hangen. Bloemen van een dag oud krijgen een paars-rode zweem.De donkere lijntjes op de kroonbladen dienen als honingmerk en leiden de insecten naar het binnenste van de bloem.De bloemen staan in losse, langgesteelde trossen, die in de bladoksels staan.


Vergelijkbare soorten
In Nederland komen 24 soorten ereprijs voor. Gewone ereprijs lijkt op grote ereprijs. Het verschil tussen beide is de bloeiwijze. De bloemen van grote ereprijs zijn alleenstaand, de bloemen van gewone ereprijs staan in trossen.

Bewerkte botanische illustratie van
gewone ereprijs (Veronica chamaedrys).
Het origineel is van A.G. Dietrich; Flora regni borussici, vol. 5: t. 322 (1837).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !