Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Gaspeldoorn
Ulex europaeus

Goed te herkennen aan
de forse, gele, aangenaam geurende vlinderbloemen aan een groenblijvende stuik zonder bladeren, wel met groene, diep gegroefde bladdoorns.Bloeiperiode vanaf (dec) maart t/m mei.
Vrij tot zeer zeldzaam.
Hoogte 0,6 tot 2 m.
Lengte van de bloem 1,5 tot 2 cm.Gaspeldoorn groeit op min of meer droge, matig voedselarme grond. Het is een ideale struik voor vogeltjes om in te broeden en vormt een goede schuilplaats voor kleine dieren.De bladeren zijn omgevormd tot stijve, groene bladdoorns van 1,5 tot 2,5 cm lang.De bloemen hebben 5 kroonbladen, waarvan de bovenste de vlag wordt genoemd, de twee zijdelingse heten zwaarden en tussen de zwaarden zit de kiel, die gevormd wordt door twee kroonbladen die aan de rand met elkaar vergroeid zijn.Gaspeldoorn is een struik van maximaal 2 meter hoog.De bladdoorns zijn gegroefd en hebben een scherpe lichtbruine stekelpunt. De bloemen hebben 2 opvallend grote, behaarde, gele kelkbladen.

Bewerkte botanische illustratie van
gaspeldoorn (Ulex europaeus).
Het origineel is van A. Masclef, Atlas des plantes de France, vol. 2: t. 70 (0).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !