Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Gelderse roos
Viburnum opulus

Goed te herkennen aan
(hoge) struik met in juni witte, platte bloeiwijzen, waarvan de randbloemen duidelijk vergroot zijn of vanaf augustus met glanzend rode bessen én de handvormig gelobde bladeren.Bloeiperiode juni.
Algemeen tot vrij zeldzaam.
Hoogte 1,5 tot 3 m.
Doorsnede kleine bloem 4 tot 7 mm.
Doorsnede grote bloem 1 tot 2 cm.Gelderse roos groeit op natte tot vochtige, voedselrijke grond in loofbossen en struikgewas.De buitenste, steriele bloemen zijn vergroot, hebben vaak ongelijke kroonbladen en dienen om insecten te lokken voor bestuiving van de kleine bloemen.De bloeiwijze van Gelderse roos doet schermvormig aan, maar het is een tuil. Het verschil is de plaats van aanhechting van de bloemstelen.Gelderse roos kan tot 3 meter hoog worden.Gelderse roos is een dichte struik met iets hangende takken. De glanzend rode bessen blijven tot ver in de winter aan de struik hangen. Pas wanneer ze bevroren zijn geweest worden ze door vogels en kleine zoogdieren gegetenIn de herfst verkleuren de bladeren uiteindelijk tot donkerrood, wat het rood van de bessen nog versterkt.

Bewerkte botanische illustratie van
Gelderse roos (Viburnum opulus).
Het origineel is van A. Masclef; Atlas des plantes de France, vol. 2: t. 151 ().Delen kan via je browser. Dank daarvoor !