Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Eenstijlige meidoorn
Crataegus monogyna

Goed te herkennen aan
een overdaad van witte, 1-stijlige bloemetjes op een behaarde bloemsteel, gerangschikt in een tuil aan een gedoornde struik én bladeren voor de helft of meer ingesneden.Bloeiperiode mei en juni.
Zeer algemeen.
Hoogte tot 4,5 (10) meter.
Doosnede van de bloem 8 tot 15 mm.Eenstijlige meidoorn bloeit met een overdaad aan witte, zoet (wat weeeïg) geurende bloemetjes.De scherpe doorns zijn 1 tot 2,5 cm lang.


De bloemen hebben 5 iets komvormige, bijna ronde kroonbladen, die aan de top wat getand kunnen zijn, een groot aantal meeldraden en uiteraard maar 1 stijl.De glanzende, groene, 3- tot 5-lobbige bladeren aan de korte twijgen zijn voor de helft of meer ingesneden. De bladrand is alleen aan de top van de lobben onregelmatig grof gezaagd.Eenstijlige meidoorn is in Nederland een zeer algemeen voorkomende struik. De bloemen staan gerangschikt in bebladerde tuilen.De zuur-melige vruchten zijn rauw te eten of kun je toevoegen aan jam, wijn of compote.Eenstijlige meidoorn wordt tot 4,5 meter hoog, maar er zijn struiken van wel 10 meter hoog.

Bewerkte botanische illustratie van
eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna).
Het origineel is van J.E. Sowerby, British plants, vol. 3: t. 480 (1863).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !