Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Beemdkroon
Knautia arvensis

Goed te herkennen aan
het afgeplatte lila bloemhoofdje met 4-slippige bloemen én de sterk stralende randbloemen én de talrijke behaarde omwindselblaadjes én de door witte beharing grijsgroene stengels en bladeren.Bloeiperiode vanaf juni t/m september.
Vrij algemeen tot zeer zeldzaam.
Op de rode lijst als sterk afgenomen.
Hoogte 15 tot 60 cm.
Doorsnede van de bloem 2 tot 4 cm.De stengel is bezet met korte witte haren, waardoor de kleur van de stengel grijsgroen lijkt. Daarnaast is de stengel ook bezet met lange, stijve, witte haren.De onderste bladeren zijn langwerpig tot lancetvormig. Net als de kleur van de stengel lijkt ook de kleur van de bladeren grijsgroen door de beharing.De bladeren die hoger aan de stengel zitten zijn veervormig ingesneden.De buitenste bloemen in het hoofdje zijn vergroot en 4-slippig.Beemdkroon groeit op vochtige, kalkhoudende grond in grazige, vaak zandige bermen en op dijken, ook aan struikgewasranden en in de binnenduinen.De bloemhoofdjes van beemdkroon zijn afgeplat.


Vergelijkbare soorten
Beemdkroon, duifkruid en blauwe knoop lijken op elkaar. Blauwe knoop heeft geen vergrote randbloemen. Duifkruid heeft 5-slippige randbloemen en beemdkroon heeft 4-slippige randbloemen.

Bewerkte botanische illustratie van
beemdkroon (Knautia arvensis).
Het origineel is van J. Sturm, E.H.L. Krause en K.G. Lutz; Flora von Deutschland in Abbildungen nach der Natur, Zweite auflage, vol. 13: t. 2 (1905).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !