Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Beekpunge
Veronica beccabunga

Goed te herkennen aan
hemelsblauwe "ereprijs" bloemetjes in trossen in de bladoksels én de ovale, iets vlezige, gesteelde, glanzende bladeren én de groeiplaats; ondiep, stromend water of open, natte grond aan waterkanten.Bloeiperiode vanaf mei t/m september.
Algemeen tot zeldzaam.
Hoogte 15 tot 60 cm.
Doorsnede van de bloem 5 tot 8 mm.Beekpunge wordt 15 tot 60 cm hoog.De bloemetjes zijn hemelsblauw, hebben 4 donker geaderde kroonbladen, twee meeldraden en 1 stijl.De bladeren zijn ovaal, iets vlezig en hebben een gekartelde rand. De stengel is vaak enigszins rood gekleurd.Beekpunge groeit in ondiep, stromend water van kleine beken en sloten en op open, natte, meer of minder voedselrijke grond aan waterkanten.


Vergelijkbare soort
Beekpunge lijkt op blauwe waterereprijs. Het meest duidelijke verschil tussen beide zijn de bladeren; die van beekpunge zijn eirond, iets vlezig en kortgesteeld. De bladeren van blauwe waterereprijs zijn niet vlezig, lancetvormig en (half) stengelomvattend.

Bewerkte botanische illustratie van
beekpunge (Veronica beccabunga).
Het origineel is van C.A.M. Lindman; Bilder ur Nordens Flora, vol. 1: t. 115 (1922-1926).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !