Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Asperge / liggende asperge
Asparagus officinalis subsp. officinalis en subsp. prostratus

Goed te herkennen aan
de kleine, licht geelgroene, klokvormige, hangende bloemetjes én de lijnvormige "bladeren" aan een sterk vertakte, struikvormige plant.Bloeiperiode vanaf mei t/m juli.
Algemeen tot zeer zeldzaam.
Hoogte 0,2 tot 2 meter.
Lengte van een bloem 4 tot 6,5 mm.Asperge groeit op droge tot vochtige, vaak geroerde zandgrond in duinstruikgewas, rivierbegeleidende ruigten, grindbanken en aan oevers. In de herfst wordt de plant strokleurig en kleuren de bessen mooi oranjerood.Het kleurrijke aspergehaantje of aspergekevertje (Crioceris asparagi) kan grote schade aanrichten.Asperge is een sterk vertakte struikvormige plant en kan tot 2 meter hoog worden.De naaldvormige 'blaadjes' zijn geen blaadjes maar takjes. Van asperge zijn ze groen en 5 tot 25 mm lang.Van liggende asperge zijn ze duidelijk korter en grijsgroen van kleur.


Vergelijkbare soorten
Asperge en liggende asperge lijken erg op elkaar. De verschillen zitten in de stengel en de kleur en lengte van de takjes. De stengel van liggende asperge is aan de voet geknikt, de takjes zijn grijsgroen en 5 tot 10 mm lang. Asperge heeft een rechtop staande stengel en de groene takjes zijn 5 tot 25 mm lang.

Bewerkte botanische illustratie van
asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis).
Het origineel is van O.W. Thomé, Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, Tafeln, vol. 1: t. 113 (1885).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !