Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Adderwortel
Persicaria bistorta

Goed te herkennen aan
de roze, langgesteelde, alleenstaande, aarvormige bloeiwijze met een doorsnede van 1 tot 2 cm én de meeldraden die buiten de bloemetjes steken én de bladschijf die afloopt langs de bladsteel.Bloeiperiode juni en juli, soms weer in augustus en september.
Vrij tot zeer zeldzaam.
Stinsenplant.
Hoogte 20 tot 50 cm.
Doorsnede van een bloemetje 4 tot 5 mm.Adderwortel groeit op natte, matig voedselrijke grond in beekdalgraslanden en langs slootkanten.
Ze groeit ook in vochtige loofbossen, maar dan bloeit ze meestal niet.Adderwortel in de knop.De wortelbladeren zijn langgesteeld en de bladschijf loopt af lang de steel. De stengelbladeren zijn kleiner, kortgesteeld of zittend.Adderwortel bloeit met roze, langwerpige, dichtbloemige, stompe schijnaren, die 1 tot 2 cm breed zijn.
In de schijnaar staan de bloemetjes met 2 of 3 bij elkaar.Elk bloemetjes heeft 5 bloemdekbladen (kelkbladen ontbreken) en 8 meeldraden die buiten de bloem steken.


Vergelijkbare soort
Adderwortel is vergelijkbaar met veenwortel. De bloeiwijze van beiden is een roze, dichtbloemige schijnaar. Veenwortel is een waterplant, heeft drijvende bladeren. Adderwortel is geen waterplant, groeit wel op vochtige plaatsen.

Bewerkte botanische illustratie van
adderwortel (Persicaria bistorta).
Het origineel is van O.W. Thomé; Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, Tafeln, vol. 2: t. 189 (1885).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !