|
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
- de grote, geelgroene schotelvormige bloemen én
- de vroege bloeitijd
|
Algemeen
Wrangwortel komt oorspronkelijk uit de bergen van Midden-Europa. Van nature komt ze niet voor in Nederland, maar is ze als stinsenplant aangeplant en verwilderd.
Wrangwortel is een giftige, reukloze, overblijvende, uiterst zeldzame plant van 20 tot 40 cm hoog, die groeit op vochtige, kalkhoudende grond op grazige, licht beschaduwde dijkhellingen en in vochtige loofbossen, vooral op klei. Het is een bedreigde soort en staat op de rode lijst als zeer zeldzaam en sterk afgenomen.
|
Bloem
Wrangwortel bloeit in maart en april met geelgroene, schotelvormige, iets hangende bloemen. Ze hebben 5 bloemdekbladen, zeer veel meeldraden en 3, 4 of 5 stijlen.
De geelgroene bloemdekbladen zijn eigenlijk de kelkbladen. De kroonbladen zijn vergroeid tot nectariën (nectarbakjes), die in het hart van de bloem onderaan de meeldraden zitten.
Blad
Meestal zijn er twee langgesteelde, glimmende, wortelstandige, donkergroene, handvormig gedeelde, getande bladeren en hoger aan de stengel enkele kleinere ook handvormig gedeelde, lichter groene stengelbladeren.
Toepassingen
Vroeger werd wrangwortel gebruikt door boeren om koeien te behandelen, die de ziekte wrang hadden. Hoewel wrangwortel giftig is, wordt ze in de homeopathie gebruikt bij storingen in de nierfunctie en ziekten van de urinewegen.
Vergelijkbare soort
Vergelijkbaar met wrangwortel is de kerstroos. Deze komt bij ons alleen voor als tuinplant, is duidelijk lager en bloeit met witte (soms roze) bloemen.
|
|
Algemeen
- ranonkelfamilie (Ranunculaceae)
- overblijvend
- uiterst zeldzaam
- op de rode lijst
- 20 tot 40 cm
-
verspreiding
Bloem
- groengeel
- maart en april
- gesteeld alleenstaand
- stervormig
- 3 tot 5 cm
- 5 bloemdekbladen, niet vergroeid
- meer dan 20 meeldraden
- 3, 4 of 5 stijlen
Blad
- verspreid en wortelstandig
- enkelvoudig
- handvormig
- top spits
- rand gezaagd
- voet gevleugeld
- hand-/netnervig
Stengel
- rechtop
- kaal
- rolrond
|
Bewerkte botanische illustratie van wrangwortel (Helleborus viridis).
|
|