340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Heemst Althaea officinalis
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan de unieke combinatie van deze kenmerken
- fluweelzachte viltige beharing én
- bovenste bladeren voor minder dan de helft ingesneden én
- bijkelk 6 tot 9 slippig

Algemeen
Heemst is een zacht behaarde plant, die vrij zeldzaam voorkomt in Zeeland, Zuid-en Noord-Holland en langs het IJsselmeer. Ze staat op de rode lijst als vrij zeldzaam en sterk afgenomen.

Heemst groeit in pollen van meestal onvertakte, hoge bloeistengels, het liefst in een brakke omgeving, soms langs rivieroevers en duinvalleien.
Bloem
Heemst bloeit vanaf juli tot en met september met bleekroze, soms bijna witte, mooie grote bloemen. Ze staan in kluwens van 3 of meer in de oksels van de bovenste bladeren. De meer dan 20 meeldraden zijn met elkaar vergroeid. Zo ook de stijlen, die in het midden tussen de meeldraden staan.

Elke bloem heeft 5 kelkbladen en daarnaast nog 6 tot 9 bijkelkblaadjes. Die zijn lijnlancetvormig en eveneens onderling vergroeid.

Blad en stengel
De zachte behaarde bladeren zijn zwak gelobd en onregelmatig gezaagd. De stengels zijn meestal onvertakt en ook zacht behaard.

Vergelijkbare soorten
Heemst lijkt wat op ruige heemst. De laatste is echter niet zacht maar ruw behaard en de stelen van de bloemen zijn langer dan het blad. De Malva-achtigen (kaasjeskruidfamilie) hebben vergelijkbare bloemen als heemst. Ook die bloemen hebben een bijkelk, niet met 6 tot 9 slippen, maar met (2)3 slippen.

Toepassingen
Heemst is al van oudsher in gebruik als voedsel-, vezel- en artsenijplant. De bladeren van de plant zijn gekookt goed te eten, de bloemen kunnen rauw verwerkt worden in een salade.
Van de wortelvezels werd vroeger touw en papier gemaakt.

Medicinaal wordt de wortel gebruikt voor hoestdrank of voor verzachtende zalven voor brandwonden en zweren. Jonge kinderen waarbij de tanden doorkwamen kregen vroeger een stuk wortel om op te kauwen. Het kalmeerde het tandvlees en de tandjes kwamen sneller door. Daarom werd de wortel van heemst ook wel tandwortel genoemd.

De wortel kan ook gedroogd worden om daarna thee van te zetten. Thee van de bloemen en de bladeren zou helpen bij problemen van de urinewegen en bij te veel maagzuur.

Algemeen
- kaasjeskruidfamilie (Malvaceae)
- overblijvend
- vrij zeldzaam
- op de rode lijst
- 60 tot 150 cm
- verspreiding

Bloem
- bleekroze, soms bijna wit
- vanaf juli t/m september
- alleenstand
- stervormig
- 1,5 tot 4 cm
- 5 kroonbladen, niet vergroeid
- 5 kelkbladen, niet vergroeid
- 6 tot 9 bijkelkbladen, vergroeid
- meer dan 20 meeldraden
- meer dan 20 stijlen

Blad
- verspreid
- enkelvoudig
- eivormig
- top spits
- rand onregelmatig gezaagd
- voet hartvormig
- veernervig
- zacht behaard

Stengel
- rechtop
- zacht behaard
- rolrond

Bewerkte botanische illustratie van
heemst (Althaea officinalis).


  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2023.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!