340 inheemse, verwilderde en ingeburgerde soorten, geïllustreerd met bijna 4000 foto's
  
"Onkruiden zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen." Winnie de Poeh

  home        soortenlijst        sleutels        links       stats        bron        contact        copyright
   
 Brem Cytisus scoparius
mobiele versie   
vorige   
volgende   
Herkenbaar aan deze unieke combinatie van kenmerken
de altijd groene takken, kleine blaadjes (2 cm), grote gele bloemen en de bezemvorm van de plant

Algemeen
Brem is zeer decoratieve, struikvormige plant van 0,6 tot 2 meter hoog, die bloeit in mei en juni.
Ze komt zeer algemeen voor in het midden, oosten en zuiden van het land en vrij algemeen in de duingebieden. Elders is ze aangevoerd met zand of aangeplant.
Ze groeit op allerlei droge, kalkarme, vaak omgewerkte grond.

Bloem
In de oksels van de bladeren groeien de grote gele vlinderbloemen, meestal 1 soms 2.
De geurende bloemen hebben 5 kroonbladen, waarvan de bovenste de vlag wordt genoemd, de twee zijdelingse heten zwaarden en de kiel wordt gevormd door de twee onderste kroonbladen die aan de rand vergroeid zijn.

Op de vlag van de bloem zit een honingmerk, oranjebruine lijntjes die de bezoekende insecten de weg naar de nectar wijzen. In weze is het een manier om te zorgen voor bestuiving, want de bloemen bevatten geen nectar.
Van de 10 meeldraden zijn er vier langer, de stijl is opgerold. De bloem "ontploft" bij bezoek van de juiste insecten. Dat houdt in dat het insect door zijn gewicht een proces op gang brengt, waarbij de kiel aan de bovenkant open gaat. Zodra die opening tot de helft is gekomen, springen de kortere meeldraden uit de kiel en slingeren hun stuifmeel tegen de buik van het insect. Gaat de kiel nog verder open, dan komt ook de stijl, die als een veer opgeborgen zit in de kiel naar buiten en slingert zich op de rug van het insect, waar reeds stuifmeel zou kunnen zitten van de langere meeldraden van een vorige bloem. Tegelijkertijd geven ook de langere meeldraden hun stuifmeel af aan het insect. Voor een uitgebreide beschrijving van dit proces zie hier.

Blad en takken
De bladeren van brem zijn klein (2 cm), vallen ook spoedig af. De onderste zijn samengesteld uit drie deelblaadjes en gesteeld. De bovenste zijn enkelvoudig en zittend. Ze zijn aan de onderkant zacht behaard. De beharing loopt iets door over de rand op de bovenkant. De takken zijn groenblijvend en vijfkantig. De oudere takken van de plant zijn rond en met een grijsbruine schors bedekt.

Toepassing
In de kruidengeneeskunde worden de gedroogde takken, bladeren en bloemen van brem gebruikt in preparaten tegen hartritmestoornissen, te lage bloeddruk en aandoeningen van het bloedvatenstelsel.

Vergelijkbare soorten
Gaspeldoorn is vergelijkbaar met brem, een hoge struik met gele bloemen. Het grootste verschil tussen die twee is dat brem geen doorns heeft en gaspeldoorn wel.
Naast brem komen er in Nederland nog vier heidebremsoorten voor (Genista); kruipbrem, verfberm, stekelbrem en Duitse brem. Alle vier zijn de duidelijk minder hoog dan brem en ze staan ze op de rode lijst als resp. kwetsbaar, bedreigd, gevoelig en ernstig bedreigd.
De takken van stekelbrem en Duitse brem zijn in tegenstelling tot de takken van brem, voorzien van doorns. Verfbrem en kruipbrem hebben alleen enkelvoudige bladeren. Brem heeft naast enkelvoudige bladeren ook uit 3 deelblaadjes samengestelde bladeren.

Algemeen
- vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)
- overblijvend
- zeer algemeen
- 60 tot 200 cm
- verspreiding

Bloem
- goudgeel
- mei en juni
- vlinderbloem
- vlag 1,5 tot 2 cm lang
- 5 kroonbladen, vergroeid
- 2 kelkbladen
- 10 meeldraden
- 1 opgerolde stijl

Blad
- verspreid
- enkelvoudig of samengesteld
- smal eirond tot langwerpig
- top spits
- rand gaaf
- voet wigvormig
- 1-nervig
- onderkant zacht behaard

Stengel
- rechtop
- sterk vertakt
- vijfkantig
- groen blijvendBewerkte botanische illustratie van
brem (Cytisus scoparius).
  Copyright ontwerp, tekst en foto's Lidy Poot, eigenaar van www.wildebloemen.info 2009 - 2021.
Niet gebruiken zonder toestemming.
Mobiele versie !!

De mobiele versie van deze site staat online. Nog niet volledig ingevuld maar al wel bruikbaar voor een snelle determinatie.
Onderaan elke pagina op de mobiele site kun je kiezen voor de desktopversie, mocht je die liever bekijken. Vanaf de desktopversie kun je op een aantal pagina's switchen naar de mobiele versie. Rechtsboven bij "vorige volgende" staat dan een link.

Vraag deze site op je mobiel op (je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie) en plaats hem bij je favorieten of maak een sneltoets op je startscherm.
Makkelijk voor onderweg tijdens wandeling of fietstocht!