Delen kan via je browser. Dank daarvoor !

Avondkoekoeksbloem
Silene latifolia subsp. alba

Goed te herkennen aan
de 5-tallige zwak geurende witte bloemen, die pas aan het einde van de middag opengaan én de iets opgeblazen kelk.Bloeiperiode vanaf mei tot de herfst.
Algemeen voorkomend.
Hoogte tot 45 tot 100 cm.
Doorsnede van het hoofdje 2 tot 3 cm.Avondkoekoeksbloem is tweehuizig. Dat wil zeggen dat een plant uitstluitend mannelijke bloemen of uitsluitend vrouwelijke bloemen heeft. Dit is een vrouwelijke bloem; de kelk is eirond en heeft 20 nerven.En dit is een mannelijke bloem : de kelk is slanker en heeft 10 nerven.De bladeren zijn smaller en spitser dan die van de dagkoekoeksbloem. Ze staan kruisgewijs tegenover elkaar en zijn behaard.Plant met mannelijke bloemen.De bloemen hebben 5 diep ingesneden kroonbladen. Op het eerste gezicht lijkt het een bloem met 10 kroonbladen.


Vergelijkbare soorten
Nachtkoekoeksbloem en blaassilene zijn vergelijkbaar met avondkoekoeksbloem. Blaassilene is onbehaard en heeft een kelk met 20 nerven die onderling verbonden zijn zijn. De bloemen van nachtkoekoeksbloem zijn van binnen bleekroze, van buiten vuilwit tot geel. Vermoedelijk komt nachtkoekoeksbloem niet meer voor in Nederland.

Bewerkte botanische illustratie van
avondkoekoeksbloem (Silene latifolia subsp. alba).
Het origineel is van J. Sturm, E.H.L. Krause en K.G. Lutz, Flora von Deutschland in Abbildungen nach der Natur, Zweite auflage, vol. 5: t. 18 (1901).Delen kan via je browser. Dank daarvoor !